En levande bryggartradition

Vår filosofi är att knyta an dagens bryggeriteknik med den bryggartradition som funnits i Hjo sedan början av 1900-talet. Genom småskalig bryggning, god hantverkstradition och råvaror av högsta kvalitet kan vi leverera ett öl utan kompromisser. Vi är troligtvis Sveriges i dag enda bryggeri som fortfarande har vedeldad bryggpanna och remdrivet mäskkar, två av flera historiska inslag i vårt bryggeri.


Vårt bryggeritänk 

Vi brygger öl med utgångspunkten att göra det bästa ölet vi bara kan. Det är små små detaljer som gör stor skillnad i både förhållandet av ingredienser och temperaturer och tider under vår bryggning. Det är detaljer som vi hela tiden utmanar. Vi styr våra processer med ambitionen att alltid leva upp till både myndighetskrav och kvalitetssäkring av våra produkter. Det är viktigt för oss att ha kontroll på hela kedjan från inköp av råvaror till leverans av färdig produkt. 

Vårt fokus 

Vi fokuserar på underjäst öl som varken är filtrerat eller pastöriserat, ett så kallat färsköl där ölets alla smaker finns kvar tills den skall avnjutas. Därför bör ölet drickas inom 12 månader för att få den bästa smakupplevelsen. 


 Ingredienser 

  • Vi använder noggrant utvalda ingredienser till vår öl. Kornmalten är av högsta kvalitet och den "tyska" humlen bidrar till karaktären i vår öl. 

    Vatten
    Kornmalt
    Humle
    JästHantverksbryggning med kärlek och omsorg

Det är tidig morgon i januari och månen speglar sig i  Vätterns kalla vatten, lyktan på bryggeriets vägg lyser upp den mörka himlen.Vi börjar dagen med att bära in ett rejält lass välkluven björkved i 1 meters längd, som senare skall värma pannan under bryggningen.Därefter bärs ett antal säckar malt in från vårt lager, arbetet är tungt men ändå trivsamt.Bryggpannan är nu fylld med Vätterns klara vatten och vi tänder upp eldstaden för att värma vattnet till dagens bryggning.Det knastrar från elden, efter en tid sprider sig värmen i bryggeriet medan vinden spelar utanför.Dagen innan har ägnats åt rengöring av bryggeriets alla delar, bryggverket doftar rent och gott.

Vi ska nu brygga 1000liter underjäst lager utan avancerad teknisk utrustning ,med endast en termometer, hydrometer och PH-mätare tillhands, utöver detta får vi förlita oss till kroppens sinnen såsom smak, doft, känsel och syn.Delar av det uppvärmda vattnet pumpas nu över till bufferttanken för att senare användas till lakningen där blank vört skiljs från maltresterna.Vi kopplar nu på det remverk som skall driva den stora mäskpannans blandare, en av flera detaljer som använts sedan bryggeriets start 1926, och som gör oss unika.

Dax att blanda flera sorters malt med vatten i rätt temperatur, mäsken blandas noggrant, sakta men säkert.När vi nått rätt konsistens och temperatur på mäsken stänger vi av blandaren för att mäsken skall få vila under en timma.Vi återcirkulerar nu en mängd vört tills den blir blank, hink efter hink precis som man gjorde när bryggeriet var ungt, allt andas genuint hantverk.Nu startas lakningen, en procedur som även den tar lång tid där vi skall utvinna en förjäsbar vört som sedan efter kokning skall jäsas till öl.Efter avslutad lakning skyfflas alla rester av maltet så kallad drav över till tunnor som sedan blir till djurfoder, inget går till spillo.

Vörten pumpas efter lakning tillbaka till bryggpannan som åter värms upp med delar av veden som vi bar in under tidig morgon.Nu är det dax att koka vörten och ljuva dofter av vört sprider sig i lokalen, det är då vi tillför humle av enbart nobla sorter för att skapa både beska , doft och arom.Efter en tids rullande kokning skall vi nu kyla vörten och samtidigt separera den från humlerester och andra icke önskvärda smakgivare .Vi kyler vörten till en låg jästemperatur och tillsätter en rejäl giva jäst av lagerkaraktär, nu väntar flera veckors jäsning i öppna jästankar och ölets väg till en lager.

Efter huvudjäsningen tappas nu ölet om till trycktank , temperaturen sänks ytterligare för att under många veckor få lagras under tryck, ölet klarnar och mognar ytterligare.Efter en längre tids lagring tappas  nu det blanka, ofiltrerade och opastöriserade ölet upp på sterila fat och flaskor, en procedur som tar tid då allt sker manuellt, varje flaska hanteras med både kärlek och omsorg.Nu återstår bara etikettering ,därefter packas flaskorna i lådor som sedan placeras i vårt kylrum där det under gynnsam temperatur får vila för att sedan avnjutas under resterande del av året på några av dem gästvänliga pubar och restauranger som är våra kunder.